Spaghetti Aglio Olio Seafood Tersedap. Resepi Yang Sangat Senang Sampai Orang Tak Reti Masak Pun Boleh Buat



Hai korang, kali ni aku ingat nak share resepi ringkas untuk korang semua, terimalah spaghetti aglio oglio yang tersedap di nusantara. Bila korang dah cuba confirm rasa dia sampai ke langit kalau guna resipi ni. Jom mulakan!

Bahan-Bahan

- 1 periuk air
- 1/4 cawan garam
- 400 gram spagheti
- 1/2 cawan minyak zaitun
- 10 ulas bawang putih (dihiris nipis) 
- 2 sudu besar cili flakes
- 1 sudu besar daun parsley 
- lada hitam secukup rasa 
- 8 ekor udang
- 1 cawan sotong (dipotong)
- 3 sudu besar keju parmesan 

Cara Memasak

1) Rebuskan 1 periuk air, dan masukkan 400 gram Spaghetti dan 1/4 cawan garam. Rebus selama 7-8 minit dan tapiskan. Simpan sedikit air rebusan untuk digunakan kemudian. 

2) Dalam kuali yang sejuk, masukkan 1/2 cawan minyak zaitun dan 10 ulas bawang putih yang telah dihiris. Masak menggunakan api kecil selama 10 - 15 minit. 

3) Masukkan 8 ekor udang dan 1 cawan sotong. Masak selama 1 minit. Masukkan sedikit air rebusan spaghetti. 

4) Masukkan 1 sudu besar daun parsley, 2 sudu besar cili flakes dan lada hitam secukup rasa. Masak seketika.

5) Masukkan Spaghetti, gaul sehingga kuah rata. Masukkan 3 sudu besar keju parmesan, gaul sehingga rata. 

6) Spaghetti Aglio Olio Seafood sudahpun siap untuk dinikmati! Lebih berperisa dan murah daripada yang di kafe. 
Haa senang kan?, so kalau korang tak dapat or still lagi tak pasti nak buat macamana, nah korang boleh refer video kat bawah ni kay. Selamat Mencuba!

kredit: https://says.com/my
Previous Post Next Post

Contact Form